Groenten
op de barbecue

VeggieQ

Gezonde voeding is een heel populair onderwerp. Groenten rijgen de gezonde eigenschappen aan elkaar. Ze leveren vitamines aan en zijn de ultieme slankmakers.

Of je nu een volbloed vegetariër bent of wat groenten bij vlees of vis verkiest; de barbecue leent er zich wonderwel toe om die klaar te maken. Meestal vergt dit niet eens zo’n kookkunst. Werk vooral met verse groenten, die geven de beste smaak. Probeer toch de krachtigste warmtezone van het vuur wat te vermijden. Op de rand ervan zullen groenten beter en rustiger garen dan in direct contact met het heetste vuur.

Asperges: simpeler kan niet. Schil de asperges en maak over de hele lengte een snede. Kruid ze met peper en zout en wentel ze even in olijfolie. Via de snede trekken olijfolie en specerijen in de groente in, wat zorgt voor een bijzondere smaak.

Aubergines en courgettes: snij ze in schijven van een halve tot een hele centimeter dik. Zouten en een halfuurtje laten trekken om ze aansluitend af te spoelen en droog te deppen vooraleer ze te roosteren.

Tomaten: die snij je best middendoor. Eerst leg je ze met de vlakke kant op het roosteroppervlak. Vervolgens draai je ze op de bolle kant. De gesneden zijde kan je afkruiden met peper, zout en eventueel wat knoflook. Om het oog te laten mee-eten, strooi je er wat paneermeel over.

Paprika’s: worden zoveel smaakvoller als ze vooraf gepeld worden. Je snijdt ze best in stevige repen. Ingestreken met kruidenolie of knoflookolie is dit een ware delicatesse.

Witloof: kan je eenvoudigweg doormidden snijden. Haal er wel in het midden het bittere hart uit. Als je wat suiker in de olie mengt waarmee je het witloof inwrijft, krijgt het geheel een speciaal licht gekarameliseerd smaakje.

Dit zijn slechts enkele ideeën. Ook met grote champignons, knolselder, prei, raapjes, uien, venkel en dunnere wortelen kan je snel en smaakvol aan de slag. In een papillot van aluminiumfolie kan je bovendien alle soorten laten garen. En wie het wat oosters wil aanpakken kan in z’n barbecue een wokschotel schuiven. Het groentenallegaartje laat niet op zich wachten.

Groentenkalender


Groenten op de barbecue zijn heerlijk én bovendien supergezond. Welke groenten in welke periode op hun best zijn, leid je af uit deze groentenkalender:

Groentenkalender uit Roeselaarse Smaakmakers, Bibliodroom

Klik op de afbeelding om een PDF-versie te openen.


Paprika