BBQ Feest op de rooster

Tips voor de chef stoker: zo maak je vlotjes een houtskoolvuur aan

Gasbrander, haardroger, spiritus, een elektrische weerstand… alles is goed om toch maar de vlam in de kool te krijgen. Voor een lekker gerechtje wanen sommigen zich een echte pyromaan. Soms met dramatische gevolgen.
De meest traditionele manier van werken bestaat er in een hoopje kolen of briketten uit te strooien op het houtskoolrooster. Onderin plaats je enkele aanmaakblokjes. Het vuur laat de kolen waarmee het in direct contact staat, gloeien en geeft die warmte ook door aan de aanliggende kolen. Dat werkt aanstekelijk toch? Het kan wel even duren vooraleer de buitenste kolen ook warm zijn.

Met een starter wordt het echter een stuk eenvoudiger en veiliger. Dat is zo’n metalen cilinder die je vult met kolen en waar je onderaan wat kranten in verfrommelt. Die plaats je bovenop enkele brandende aanmaakblokjes. Het vuur baant zich verticaal een weg doorheen de kolen en wakkert meteen de warmte in de zuil aan. Na zo’n drie kwartier is het vuur klaar voor gebruik. Schud de starter nog heel even voorzichtig op, zo valt alle as eruit. Strooi de gloeiende kolen uit op het houtskoolrooster en het grillen kan beginnen.

Andere ideetjes

Vlees

Meer...

Kruiden

Meer...

Wijn

Meer...

Groenten

Meer...